Kamerun Nkambe
100% Arabica
Historie pěstování kávy v Kamerunu se začala psát v 19.století, kdy tuto zemi v guinejské zálivu začali osidlovat evropští kolonizátoři. V nížinách se od té doby pěstuje Robusta, v horách a na vysočinách kvalitní arabica.
Kávovníky, ze kterých se sklízí naše Arabica Nkambe, rostou v severozápadním Kamerunu, v oblastni Nkambe Highlands, v nadmořské výšce 1700-1800 m.n.m. Tyto hory leží na kamerunské vulkanické linii, která díky své půdě bohaté na minerály, a subtropickému klimatu nabízí nejlepší předpoklady pro pěstování kvalitní kávy. Region Nkambe je díky nadmořské výšce přes den relativně teplý, v noci padají teploty výrazně dolů, což vytváří ideální podmínky pro kávovníky.
Káva, kterou pro Vás nyní pražíme je odrůdy Java a kamerunští farmáři jí pěstují a sklízejí výhradně ručně, bez použití jakékoliv mechanizace. Tato šarže kávy se sklízí s vysokým procentem zcela zralých třešní. Následně se zpracovávají naturální, nebo-li suchou metodou, kdy se celé kávově třešně rozprostřou na vyvýšená plata ("africké postele") a následně nechají sušit na horkém africkém slunci. Během sušení se kávové třešně pravidelně otáčejí, aby proschly rovnoměrně. Během tohoto procesu dochází k výraznému prolnutí ovocity dužiny kávové třešně do vlastního zrna, a to získává svou sladkou, jemně ovocitou chuť.
Abychom podpořili ovocné i sladké tóny této kávy, pražíme jí na lehce-střední stupeň.
Intenzita kávy: Jemná káva s kulatým tělem.
Chuťový profil: Ovocně sladká, tóny meruněk, čaje, svěží acidita vyzrálého grepu.
Zpracování: naturální-suché
Oblast pěstování: Kamerun, Nkambe Highlands, 1750-1800 m.n.m.
Odrůda: Java
Pražení: light medium-lehce střední
Balení: Sáček vícevrstvý, ploché dno, ventil, kvalitní ZIP uzávěr
Káva skladem
Kategorie: | JEDNODRUHOVÉ |
---|