Java Ijen-Merapi
100% Arabica
Unikátní káva z vysočiny Ijen ve východní Jávě, v blízkosti stratovulkánu Merapi. V oblasti se nachází velmi známé sirné jezero v kráteru Ijen, jež je považováno za největší, vysoce kyselé kráterové jezero na světě. Na jeho březích unikající sopečné plyny podporují tvorbu čisté síry, kterou zde Jávanci těží a následně v proutěných koších o velké váze vynášejí strmých svahem na okraj kráteru a poté 3 km pěšky k úpatí sopky. Sopka poskytuje farmám více než jen dramatické pozadí, neboť po staletí obohacuje okolní půdy minerály, které propůjčují kávě bohatou a hlubokou chuť. Tato káva nepochází z farem vlastněných organizací PTP (vlastní cca. 85% produkce jávanské kávy), nýbrž od malých farmářů, kteří používají staré, zcela ruční techniky sběru a zpracování kávy. Ve srovnání s jinými indonéskými kávami, které jsou většinou polomyté, je káva Ijen-Merapi zcela mytá, 36 hodin fermentovaná. Tato fermentace velmi ovlivňuje výslednou chuť kávy.
Velmi vhodná na filtr, french, cold brew a jemné, příjemně ovocné espresso s kulatým tělem.
Intenzita kávy: velmi komplexní a jemná káva, kulaté tělo, bohaté aroma.
Chuťový profil: Sladká rebarbora, vyzrálé ovoce, lehce kořenitá. Velmi příjemná acidita sladkého ovoce.
Zpracování: zcela promývaná, fermentovaná
Oblast pěstování: Indonesie, Jáva, vysočina Ijen, 1000-1600 m.n.m.
Odrůda: Java Typica, Catimor
Pražení: medium-střední
SCA Scoring: 86,5
Balení: Sáček vícevrstvý, ploché dno, ventil, kvalitní ZIP uzávěr.
Káva skladem
Kategorie: | RARITNÍ KÁVY |
---|