Uganda Bariguna Honey
100% Arabica
Uganda je druhým největším producentem kávy v Africe. Tato země je známá především pěstováním Robusta kávovníku (ca. se 75% celkové produkce kávy), zbývající část tvoří velmi kvalitní Arabica kávy. Námi pražená Arabica káva je Microlot, který pěstuje farmál Joel Kaburu, na svazích vyhaslé sopky Mt. Elgon, v nadmořské výšce 1900-2100 m.n.m., v regionu Kapchorwa. Jeho produkci, jakož i produkci dalších malých farmářů v oblasti zaštítila společnost Bariguna Coffee, založená v roce 2020, která v současné době spolupracuje se dvěma pěstitelskými spolky a vytváří vazby na odběratele, kteří se zavázali ke spolehlivým a férovým vztahům. Pěstitelské spolky zastřešují jednotlivé malé farmáře, kteří pěstují kávu většinou na velmi malé rozloze o max 1 ha. Bariguna podporuje farmáře ve zlepšování jejich hospodaření a metod zpracování, aby získali vyšší a spravedlivější ceny, než je tomu v současnosti.
Naše káva je ručně sbírána, následně zpracovaná metodou yellow honey, kterou si farmál Joel Kaburu upravil dle vlastní zkušenosti a místních klimatických podmínek do velmi zajímavého a náročného procesu:
Pracovníci farmy pečlivě vybírají pouze zcela zralé, červené kávové třešně, které se poté nechají cca. 1 den odležet ve stínu. Poté se zbaví slupky a na zrnu je ponecháno cca. 25% sladké hmoty z dužiny, která jej původně obalovala. Zrno není následně promýváno, nýbrž rovnou putuje do stíněných sušících domků, jež jsou vybaveny dřevěnými regály s jemnou síťovinou, jimž se říká "raised african beds ". Tyto "vyvýšené africké postele" jsou patrové dřevěné rámy s jemnou nylonovou síťovinou. Čerstvě vyloupaná zrna se rozprostřou "na postele" ve slabé vrstvě v brzkých ranních hodinách, poté cca. od 10 hodiny do poledne se začnou ručně každých 15 minut převracet na síťovině, aby bylo zajištěno rovnoměrné schnutí a cirkulace vzduchu po celém zrnu. Mezi polednem a 3 hodinou odpolední, kdy je největší horko, nahromadí farmáři zrna na každém platu do několika homolí, aby zabránili rychlému odpaření zbytkové vody ze sladké hmoty obklopující zrno. Poté je opět rovnoměrně rozprostřou na platu. Při pozvolném a šetrném schnutí přebírá kávové zrno chuťové složky a cukr obsažený ve sladké ovocné vrstvě, která byla na zrnu ponechána po odslupkování.
Honey proces je pro farmáře cca. 3x časově náročnější, jak běžné konvenční zpracování kávy.
Chuťový profil: Velmi jemná káva. Mandle, marcipán, bergamot, vlašský ořech, zelené jablko. Čerstvě připravená káva se vyznačuje mandlově-jablečnou vůní. Espresso je jemné, mandlové, s vůní zeleného jablka. Na V60 si vychutnáte lehkou kávu, jemné mandle, vlašský ořech, v dochuti karamel.
Abychom podpořili sladké a jemné tóny této kávy, pražíme jí na lehce-střední stupeň.
Chuťový profil: jemná káva, mandle, marcipán, bergamot, vlašský ořech, zelené jablko
Zpracování: yellow honey
Oblast pěstování: Uganda, Kapchorwa, Mt. Elgon, 1900-2100 m.n.m
Odrůda: SL 14, SL 28
Pražení: light medium-lehce střední
SCA Scoring: 85,00
Balení: Sáček vícevrstvý, ploché dno, ventil, kvalitní ZIP uzávěr
Káva skladem
Kategorie: | RARITNÍ KÁVY |
---|